Filmkritikerprisen i Haugesund til «Portrett av en kvinne i flammer»

Filmkritikerprisen under Den norske filmfestivalen i Haugesund gikk til den franske filmen Portrett av en kvinne i flammer, regissert av Céline Sciamma. Den er distribuert i Norge av Arthaus.

Juryens begrunnelse:

«Årets vinner av kritikerprisen overbeviser med en estetisk og audio-visuell fortelling formidlet gjennom en sterk kvinnestemme. Handlingen er lagt til en historisk tid da menn kontrollerte alt, og filmen portretterer på en kraftfull og rørende måte et knippe kvinner som søker nærhet og støtte hos hverandre for å kunne leve ut sine drømmer om frihet, ambisjoner for livet og lengsler etter å være et helt menneske. I likhet med noen av filmhistoriens beste periodedramaer lodder også vår vinnerfilm dypt i menneskenaturen og tar opp evigvarende temaer – uttrykt gjennom et rikt og stilsikkert formspråk. På særdeles elegant, sofistikert og modig vis utforsker filmen hvordan kjærlighet og livskraft sprenger seg fri fra konformitet og samfunnets undertrykkende begrensninger. Utsøkte skuespillerferdigheter og cinematografi kombinert med en mytologisk symbolbruk gjør «Portrett av en kvinne i flammer» til ypperlig filmkunst.»

Kritikerjuryen ga hederlig omtale til «Koko-di Koko-da«, regissert av svenske Johannes Nyholm: «en kompromissløs film som til tider kan være både rystende, provoserende og rent ut sagt irriterende, men som dypest sett som tar for seg temaet sorgbearbeidelse på en djerv, uforlignelig og kreativ måte.

Kritikerprisen besto i år av et linotrykk av Christian Messel, som også var årets festivalutstiller i Haugesund. Den går til den beste filmen i hovedprogrammet. Juryen er oppnevnt av Norsk filmkritikerlag og besto av Peter Stuart Robinson (førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, Montages), Kristin Aalen (filmkritiker gjennom mange år i bl.a. Stavanger Aftenblad og Vårt Land) og Le LD Nguyen (redaktør i Filmmagasinet).

Festivalens omtale av filmen finner du her. Tidligere vinnere av prisen finner du her.