Filmkritikerprisen i Haugesund til «Close»

Filmkritikerprisen under Den norske filmfestivalen i Haugesund gikk til den belgiske filmen Close, regissert av Lukas Dhont. Den er distribuert i Norge av Arthaus.

Juryens begrunnelse:

Vinneren av Filmkritikerprisen er en film som både rører, berører og opprører. Filmen har en enestående tematisk dybde: På modig og klarsynt vis setter filmskaperen søkelys på hvordan samfunnets konvensjoner og forventninger fremmedgjør og tabuiserer menneskets behov for nærhet og fysisk kontakt – et behov som har vært basalt helt siden vi satt stuet sammen og holdt rundt hverandre i steinaldergrotten.     

Den hjerteskjærende historien om et brutt vennskap mellom to unge gutter er fortalt med et glødende hjerte, og samtidig en unik kinematografisk presisjon og visjon. En samstemt jury anser Close (regi: Lukas Dhont, produsent: Michiel Dhont and Dirk Impens, distributør: Arthaus) som et veritabelt mesterverk i både innhold, komposisjon og utførelse, og er stolt av å gi filmen årets filmkritikerpris. 

Kritikerprisen besto i år av et litografi av Eva Harr, med tittelen «Så stille». Den går til den beste filmen i hovedprogrammet. Juryen er oppnevnt av Norsk filmkritikerlag og besto av Peter Stuart Robinson (førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, Montages), Kristin Aalen (filmkritiker gjennom mange år i bl.a. Stavanger Aftenblad og Vårt Land) og Le LD Nguyen (redaktør i Filmmagasinet).

Festivalens omtale av filmen finner du her. Tidligere vinnere av prisen finner du her.