Norske remakes: Norsk filmkritikerlags seminar i Tromsø

Seminaret avholdes onsdag 15. januar kl 18.00 i Verkstedet, Kulturhuset i Tromsø. Det er gratis og åpent for alle.

Norske «remakes» synes å være en trend i tiden. De kjente filmklassikerne Norske byggeklosser, De dødes tjern og Fjols til fjells har alle kommet i ny drakt i perioden 2018-2020, mens den norske filmen Swingers er en remake av en latvisk film fra 2016.
 
Det kan være fristende å anklage denne nyinnspillingstrenden for å være en form for «kommersiell drøvtygging», hvor et vellykket konsept gjentas. Samtidig kan filmene anses som en form for reaktualisering av filmarven, hvor også de opprinnelige versjonene får fornyet oppmerksomhet. Kanskje kan man heller ikke påstå at alle filmene er rene remakes, i og med at flere av nyinnspillingene er lagt til samtiden og befinner seg et sted mellom å være videreføringer av den opprinnelige filmen og en nyinnspilling.
 
Hvorfor appellerer nyinnspillinger til aktørene i filmbransjen – akkurat nå? Og hvilke utfordringer møter man når man skal stå på skuldrene til filmhistoriske klassikere? I denne samtalen vil sentrale bransjeaktører fortelle om sine erfaringer med å jobbe med remakes i alle sine ulike former.

Panel: Skuespiller og regissør Stig Frode Henriksen, filmkritiker Kristin Aalen og manusforfatter Karsten Fullu. Moderator: Ida Madsen Hestman.

Toppbildet er en montasje utført av Rushprint med stills fra De dødes tjern anno 1958 og 2019.